Muzika, emocije i virtuelna realnost

Za početak ovaj video koji potvrđuje činjenicu da su muzika, emocije i virtuelna realnost zaista moćne u kompletu.

YouTube/Virtual Hair Cut – 3D Sound

I, kako vam se sviđa vaša nova frizura? Zapanjujuće, kako samo zvukovi mogu da dočaraju osećaj da sedite na frizerskoj stolici, zar ne? A možde ste ovog trenutka na svojoj terasi ili dnevnoj sobi, nema veze, podsvesno ste osetili čari virtuelnog frizerskog salona. Poznati zvkovi makaza i fena su vam to omogućili.

Zvukovi su svuda oko vas. Lepi i oni manje lepi. Asociraju na razne događaje, scenarije, momente i trenutke, osobe, predmete itd. Isto tako po jačini zvuka može da se predvidi nečije ponašanje ili raspoloženje. Recimo da mirno sedite, čitate knjigu i dok ste tako bezbrižni čujete zvuk ključeva i otključavanja. Ah super, pomislite u prvi mah, voljena osoba se vratila sa posla. Ali posle samo par sekundi čuje se razarajući zvuk zalupljenih vrata. Srećnu misao sa početka priče je zamenila slutnja da nešto nije u redu, da je ljut/ljuta i da je na pomolu svađa i rasprava. Očekujete odmah sa vrata napad i viku. Međutim, voljena osoba se pojavljuje sa smeškom. Osećate se zbunjeno. Mirno vam je rekla da zatvorite prozor jer je promaja i vrata su se sama uz tresak zatvorila.

Zvukovi u video prezentaciji mogu da asociraju i šalju različite signale:

  • da je igrač na pravom putu, da je osvojio nagradu ili prešao na sledeći nivo (igrice),
  • unose nemir, strah, strepnju, hladnoću, neizvesnost (horor filmovi),
  • da nagoveste da će iznenada uslediti neka opasnost ili promena situacije (akcioni filmovi),
  • doprinose i povećavaju tenziju u određenoj situaciji (drama),
  • da prebaci fokus (triler).

Kada kažem muzika ja mislim na emocije

Pored pojedinačnih zvukova veliku moć ima muzika. Ona je tu da nas opusti, uveseli, rastuži, vrati u neke stare dane, da nam da nadu, pomogne da popravimo svoje raspoloženje, da doprinese atmosferi na nekom događaju, da se isplačemo i još dosta toga. Odavno je poznata važnost muzike i u psihologiji i prema jednom istraživanju ona se ogleda u sledećem:

  • emocije mogu različito da utiču na naš izbor muzike koju slušamo,
  • muzika može da izrazi emocije,
  • muzika može da pobudi emocije kod slušaoca.

Određena pesma može da vas vrati u detinjstvo kad ste kao mali sa roditeljima bili na letovanju. I to tačno na onu prostranu terasu pored mora, sa belim stolom i četiri plastične stolice. Dok ste pili sok i jeli omiljeni kolač. A bend na bini je svirao upravo tu pesmu koja vas je sada vratila 20-30-40 godina unazad, baš u to vreme. I probudila su vam se neka lepa sećanja. A isto tako, neka melodija vas može podsetiti i na najgore zimovanje u istoriju turizma ikad, jer ste tu pesmu slušali dok ste sedeli u pokvarenoj žičari na 8oo m nadmorske visine, na -10 stepeni čitava 3 sata.

Muzika ima tu sposobnost da dočara slike i osećanja koja se nalaze u vašoj memoriji. I tu je njena moć.

Kada kažem emocije ja mislim na VR

YouTube / How Scary is the Paranormal Activity VR Game

Zvuk i muzika su veoma važni za virtuelnu realnost iz jednog prostog razloga jer omogućavaju maksimalnu uronjenost u okruženje. Pored vizuelnih elemenata koji pričaju priču i muzika ima svoju ulogu i važnost u tome. Pojavljuje se tačno na onim mestima na kojima treba da skrene pažnju, istakne određenu radnju ili možda čak izrazi osećanje i predstavi karakter glavnog junaka ili prirodu proizvoda koji je predmet reklamiranja i promocije kroz VR.

Muzika u VR stvara još veću emocionalnu povezanost sa posmatračem.

Kada je posmatrač uronjen u VR okruženje on postaje deo te priče i ima osećaj kao da se nalazi u samom centru. Sve je vrlo realno i stvarno. I pored svega toga, da bi osećaj postao još uverljiviji i upečatljiviji, muzika i zvukovi dodatno pojačavaju taj osećaj prisutnosti. Muzika i zvukovi treba da prate tok radnje i da budu kompatibilni. Kao što je prikazano u videu iznad, pored strašnih scena, dobrog storytelling-a, muzika je doprinela još jezivijoj atmosferi i ambijentu. I to je ta potpuna uronjenost, stvarni osećaj.

Pored visine, boje, jačine i brzine zvuka u VR važno je istaći i još jedan bitan trik. Dobar efekat se može ostvariti ako se zvuk formira tako da je, na primer, levo uho prijemnik zvuka dok je desno isključeno (zvuk ne postoji u slušalicama). To je posebno korisno u situacijama kada se želi istaći neki važan detalj ili opasnost, kada se pažnja želi usmeriti na levu stranu. Ta igra i raspoređivanje zvukova je vrlo korisna. VR je pogodan za to zato što se zvukovi nalaze odmah pored ušiju, oko glave, bez obzira da li se radi o telefonu (npr.Samsung Gear) ili slušalicama (npr.Oculus Rift) i zbog toga je efekat još snažniji i izraženiji.

Značaj i važnost muzike nije ništa novo. Navodi se da zvuk čini čak 50% ukupnog doživljaja u VR i zbog toga mu se mora posvetiti velika pažnja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *