Na koji način HR VR aplikacija povećava samopouzdanje

Intervju za posao. Za mnoge mlade osobe traumatično iskustvo. Jedan od većih stresova za većinu ljudi.  

Došlo je vreme da se to promeni. 

Ali pre svega da vidimo okvirno kako to sada izgleda u praksi. 

Za osobu koje tek završava fakultet manjak samopouzdanja i neiskustvo može biti ozbiljna prepreka na putu do cilja, prvog posla. Ali, približno u to vreme, kreće intezivna potraga i praćenje poslovnih oglasa. 

Internet je prepun portala i foruma koji nude savete kako se ponašati na razgovoru za posao. Na svako pitanje postoji društveno prihvatljiv odgovor, za svaku situaciju rešenje. Tačno je predviđeno šta treba obući, kako treba sedeti, na koju stranu kosu očešljati. Do detalja se objašnjava koga u prostoriji treba prvo pozdraviti. Tačno je opisana i jačina stiska ruke, umereno jako do 3 sekunde. 

Dalje se predlaže da se istraži sve o kompaniji za koju se konkuriše. Njeno poslovanje, organizacionu kulturu i strukturu, reference, koje su joj vrednosti, ciljeve i viziju. 

I onda tako naoružani sa svim tim informacijama ste spremi za susret oči u oči sa regruterom. Nepoznatom osobom koja stoji na putu vaše sreće (stvarno je pravo čudo ne mrzeti je). 

Ništa niste prepustili slučaju. Rano ste legli da se odmorite i naspavate kako bi sutra bili sveži, lepši i mlađi. Napamet znate koje su vaše 3 prednosti. Do detalja ste se spremili da izdeklamujete kada vas pitaju da nešto kažete o sebi. Baš kao što piše na jednom blogu. Koji ste fakultet završili, u koliko ste organizacija volontirali i koji vam je hobi. Imate tačnu viziju gde ćete biti za 5 godina, čak i za 10 ako bude zatrebalo. Propusta nema. 

Ali i pored detaljne pripreme, noć pred sastanak ne možete da spavate. Sada već po stoti put prelazite preko najčešćih pitanja. Preispitujete se koja su 3 najveća projekta kompanije. Peglate savršenu odevnu kombinaciju za intervju, tačno uklopljene boje, kao što se i sugeriše u jednom online magazinu. Umirujete sebe da je sve spremno i da nema razloga za brigu. 

Međutim, kao što to obično biva, niste mogli da zaspite i ujutru stvari postaju sve gore. Neispavani ste. Nervozni. Zaboravili ste sve što ste naučili napamet. Odgovori su se pobrkali. I sada je samo bitno stići u tačno zakazano vreme, jer je kašnjenje, po pričanju mnogih, neoprostiv propust. 

Stigli ste tamo, tačno na vreme. Ljubazno su vas dočekali i zamolili da sačekate malo. Za to malo, vama su se oznojili dlanovi. Osušilo vam se grlo i neopisivo ste žedni. Počinjete da se vrpoljite na stolici i da se češkate. Nekontrolisano gledate na sat. Jednom rečju, nervoza. 

Ali i pored svega toga, još uvek držite stvari pod kontrolom, koliko toliko. Tešite sebe da je sve u redu i kako znate odgovore na sva pitanja. 

Sedate u vruću stolicu. Oči u oči sa regruterom, strahom i trepetom mnogih koji su bili pre vas. 

I kreću pitanja. 

Na prvo pitanje, recite nam nešto o sebi, briljirate. 

Na drugo pitanje, koje su vaše 3 najveće slabosti, dajete odličan odgovor. 

Na treće pitanje, koji su vam ciljevi u narednih godina dana, fascinirate i sami sebe.  

A onda dolazi šok. Uz blagi smešak, onako ispod oka, ljubazni gospodin od preko puta postavlja sledeće pitanje: 

“Kako bi ste prodali pesak beduinu u sred pustinje?” 

Tišina. I to ona neprijatna. 

Pokušavate da se setite odgovora. Vrtite po glavi sva pitanja koja ste prešli. Sve sajtove koje ste posetili. I ovog pitanja nije bilo nigde. 

Šta sada? 

Bespomoćno kažete da ne znate. 

Zahvaljuju vam se što ste došli i požele vam sreću u daljem traženju posla. 

Da li ste nešto zaboravili da istrenirate? 

Odgovor je da. 

Samopouzdanje.  

To je važno. Imati samopouzdanja i vere u sebe. I još važnije, biti opušten, onako kao da ste sto puta bili na razgovoru za posao. 

Samo tada bi imali odgovor na pitanje oko prodaje peska beduinu. 

Ne postoji tačan i netačan odgovor. Gleda se vaš stav, vaša domišljatost i kreativnost. Koliko ste fokusirani na rešenje problema. A to se ne uči preko noći i ne može se olako steći. To se postane vremenom. 

Samopouzdanje je stanje uma. 

HR VR aplikacija sa realnim feedback-om

I upravo iz tog razloga, HR VR Lab, u okviru HR World organizacije, radi na razvijanju HR VR aplikacije koja će pomoći mladima da prevaziđu strah od intervjua za posao i povećaju svoje samopouzdanje. Kako je mlađim generacija tehnologija vrlo bliska, upotreba VR podrazumeva logično rešenje. VR kao tehnologija je izuzetno moćna. Omogućava savršenu uronjenost u okruženje i shodno tome efekat je neverovatan. 

Omogućiti mladima da kreiraju iskustvo prvog intervju kroz VR simulaciju stvarnog okruženja znači, u izvesnoj meri, osloboditi ih najvećeg neprijatelja, a to je strah. Strah se uglavnom javlja kada je osobi određena situacija nepoznata i kada se ne zna konačan ishod. Čim situacija postane poznata, strah nestaje i svaki naredni put kroz istu ili sličnu situaciju se prolazi mnogo lakše. 

Na ovaj način, kroz VR video od 360o , posmatrač dobija predstavu kako razgovor za posao izgleda. I u realnoj situaciji, to više ne predstavlja nešto nepoznato. Tada kandidat može da se opusti i da sa mnogo više samopouzdanja odgovara na pitanja. 

HR World se fokusirao i svoju pažnju posvetio mladim osobama generacije Millennials i Z. Svesni koliko je ovo za njih izazovno, HRW tim je rešio da ode još jedan korak dalje i da pruži svoju podršku kandidatima davanjem realnog feedback-a od strane HR profesionalaca ( jednom mesečno) na osnovu odgovora koje budu davali tokom korišćenja VR aplikacije.  

Upotrebom ove aplikacije ne dobijate garanciju da ćete naći posao iz prvog pokušaja. Ali ono što je sigurno je da ćete postajati sve bolji i bolji. Vežbom se ostvaruju dugoročni pozitivni rezultati.  

Na kraju krajeva, posao uvek dobijaju oni kandidati koji su harizmatični, duhoviti, domišljati, snalažljivi, koji svojom pojavom ostavljaju utisak da vrede, oni koji imaju najkreativnije odgovore. 

A to se sve jednim imenom zove samopouzdanje. 

A ako ste baš takvi, onda vam ova aplikacija dodatno pomaže da zablistate na vašem prvom razgovoru za posao u pravom sjaju, osvojite bingo i postanete ponosni član tima izabrane kompanije.  

U životu je važno raditi posao koji voliš, i svesni toga HR World je tu da vam pomogne da lakše ostvarite svoje želje. 

HR World tim veruje u vas. 

Vidimo se u budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *