UNICEF-ov Inovacioni fond raspisuje konkurs za VR/AR tehnologije

UNICEF-ov Inovacioni fond obezbeđuje do 100.000 dolara investicije (bez uzimanja vlasničkog udela u kompaniji) za rano finansiranje profitnim tehnološkim start-up kompanijama koje imaju potencijal da doprinesu čovečanstvu. 

Ukoliko ste vlasnik start-up kompanije koje se bavi mašinskim učenjem (ML), veštačkom inteligencijom (AI), blokčejn tehnologijama ili proširenom stvarnošću (VR/AR) u jednoj od zemalja uključenih u UNICEF-ove programe, i posedujete funkcionalni prototip otvorenog koda (ili ste voljni da otvorite pristup kodu) koji daje obećavajuće rezultate, UNICEF-ov Inovacioni fond traži upravo vas.

Izazov

Skoro 4 milijarde ljudi (od kojih su 29% starosti od 18 do 24 godine) nije povezano na internet, pa samim tim nemaju pristup digitalnim proizvodima koji bi mogli da im dramatično unaprede život.

Povrh toga, digitalni jaz između polova takođe raste, a studije ukazuju da broj muškaraca na internetu prevazilazi broj žena gotovo duplo. Ukoliko se stvari ne promene, veliki deo ove grupacije mladih, koja je u munjevitom porastu, u opasnosti je od zaostajanja i isključivanja iz savremenog digitalnog sveta.

Šta je ono što tražimo

Trenutno smo u potrazi za kompanijama u koje ćemo investirati, a koje koriste mašinsko učenje (ML), veštačku inteligenciju (AI), blokčejn tehnologiju ili proširenu stvarnost (virtuelnu ili proširenu stvarnost (VR/AR)) u izradi digitalnih proizvoda koji će odgovoriti na sledeća pitanja:

  • Koje veštine će sutra biti najtraženije, kako bi se premostio jaz između obrazovanja i pristojnog zaposlenja?  
  • Da li se trudite da upotrebljavate najmodernije tehnologije iz graničnih oblasti nauke kako biste uz pomoć podataka stekli nove veštine i saznali više o poslovima koji su na raspolaganju?
  • Da li obezbeđujete on-lajn mogućnosti za učenje novih veština ili zapošljavate mlade ljude u zabačenim krajevima?
  • Ili pružate personalizovane usluge učenja deci čije je obrazovanje prekinuto konfliktima, traumama ili migracijom?
  • Ili kreirate alatke i modele koji se direktno bave digitalnom povezanošću?
  • Da li razvijate rešenja za povezivanje škola na internet i rešenja koja omogućavaju deci bez pristupa internetu da steknu digitalne veštine?

UNICEF-ov Inovacioni fond uspostavljen je da bi se finansirale tehnologije otvorenog koda u povoju, koje mogu pomoći deci.

Osnovna motivacija Inovacionog fonda jeste da pronađe „skupove“ ili portfolija inicijativa koje se bave najmodernijim tehnologijama  – tako da UNICEF može da učestvuje na njihovom tržištu, obavesti se o ovim tehnologijama i pomogne da one doprinesu boljem životu za decu.  

Za više informacija pogledati na sledećem linku.

Izvor: UNICEF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *